Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Πίσω απ' τα σίδερα..

Είπε ο λαός:  
Πάτα πάνω στην εικόνα για να μπεις στη φυλακή... και εδώ για να δεις τα αιτήματα σου σαν φυλακισμένος!
...γιατί όλοι είμαστε υποψήφιοι τρόφιμοι!

update No2: Διαβάστε στην inco την απόφαση των κρατούμενων..
update (γι' αυτούς που φοβούνται να πατήσουν την εικόνα μήπως και μπούν φυλακή...διαβάστε απλώς τα παρακάτω)
Όχι στο Όνομά μας

“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.
Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά
417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.
Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί
έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.
Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Aναδημοσίευση από το μπλογκ http://kratoumenoi.wordpress.com/.
Αν θέλετε να κάνετε κάτι ελάχιστο για συμπαράσταση στον αγώνα τον φυλακισμένων, αναδημοσιεύστε το παρακάτω κείμενο, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008. Μπορείτε όσοι θέλετε να υπογράψετε
εδώ.

20 σχόλια:

skouliki είπε...

μωρε σωστα ειναι ολα αυτα δε λεω απλα ...προεχουν ισως ολααααααα τα αλλα που δεν εχουν γινει για εμας τους εξω πρωτα

patsiouri είπε...

Μόλις υπέγραψα.
Αλλά τι περιμένεις από ένα κράτος που δε φροντίζει ούτε για τους έξω, να φροντίσει και για τους μέσα όπως λέει το σκουλήκι???
Είδα τις φωτογραφίες από τις φυλακές σε ένα ενημερωτικό σάιτ και μου γύρισαν τ'άντερα ανάποδα...

thamnos είπε...

Ενα θα πω!
πλέον μετά από αυτά που έιδαμε και ακούσαμε δεν πρόκειτε ποτέ ξανά να την πιώ εκτός σπιτιού! Φαντάσου να πας εκει μέσα για ενα τσιγάρο! ΟΥΑΚ και ΣΠΑΤΣΓΚΛΟΥΠ!
Οπουδήποτε η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τους πολλούς... Υγεία Παιδεία, Σωφρονισμός, Αθλητισμός δεν μπορεί τις φέρνουν αηδία οι πολλοί...ενώ με τους λίγους....τα πάει καλά!
σκατάδες όλοι τους.

STELLA είπε...

Υπαρχουν φυλακισμενες μητερες με παιδια μεσα στην φυλακη!
Αυτο ειναι το εγκλημα!
Καλησπερα !

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνησω με τον σκωληκα!
Ας φροντισουν λιγο πρωτα τους εξω για να μην καταληξουν μεσα...

Spy είπε...

Mε δύσκολα καταπιάνεστε σήμερα.
Eίστε ελαφρώς ρομαντική, ε;

MAD είπε...

της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες

τώρα μπορείτε να με μπαγλαρώσετε

aKanonisti είπε...

Μανιταρακιιιιιιιιιιιιιιι
και εγώ θέλω να κάνω την αναρτηση...
Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε όπως εσυ????
Νομιζα έπρεπε να βάλουμε το κειμενο...και η αρχη με τον Παπούλια.. με χαλάιε ελαφρως.. αλλα... οκ..θα το βάλω αν πρέπει...
Ενημερωσε μεεεεεεεεεεεε
ναι????

spyros1000 είπε...

ΕΧΩ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΗΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ,,,,
ΙΔΩΜΕΝ....

manetarius είπε...

@σκώληξ
ναι ...όλα πρέπει να γίνουν, ας φρονυίσουμε εμείς οι απ' έξω να συμπαρασταθούμε στους μέσα που είναι λιγότεροι από τους έξω γιατί άμα μπούμε κι εμείς μέσα ποιοί θα σταθόυν σε μας που είμασταν έξω αλλά μπήκαμε μέσα; ...κατάλαβες τίποτα ή να το ξαναπω; :ΡΡ

@πατσιούρι
καλά μη συζητάς για το κράτος...θέλει όλο ξήλωμα και ράψιμο από την αρχή!

@θάμνε
χαχαααα για ένα τσιγάρο λέει, φαντάσου να πας μέσα... εμ αυτό δε λέμε; Για ένα τσιγάρο τους μπαγλαρώνουν.. μπορεί να μην είναι εμπορία αλλά είναι πλημέλημα νομίζω (μπορεί να λέω και βλακείες όμως, θα ρωτήσω και θα μάθω) και αν δεν έχεις να πληρώσεις..μπορεί και να καταλήξεις δίπλα στον Σάββα να σου μαθαίνει πως φτιάχνονται τα "γκαζάκια"...και θα στα πει και λάθος..χαχααααα!!

@Στελλίτσα μου
ναι..αυτό κι αν είναι έγκλημα!!!
Φιλιά

@gio r
μα για εκεί το πάνε..γι' αυτό φροντίζουμε οι απ' έξω ...για ένα καλύτερο μέλλον ...στη φυλακη, γιατί αν βασιστούμε στους νόμους της Ελλάδας...

@spy
ναι ρε γαμώτο... άμα "φάω" δυο τρεις κυρΠαντελήδες..μετά με πιάνει το παράπονο..:ΡΡ

@mad
βρέιιι...που είσαι εσύ;;
σε τσάκωσα λεβαντάκο!

@αΚαΝΟνιστΗ
χα...απ' ότι είδα, μια χαρά τα κατάφερες...δεν ξέρω αν έπρεπε να βάλουμε το κείμενο..νομίζω πως και τα λινκς βοηθάνε..

@σπύρο
άντε..δεν παρακολούθησα τίποτα για τα νέα μέτρα..πάω να ενημερωθώ!

skouliki είπε...

ναι μωρε καταλαβ μια χαρα ..

αλλα πολλες υπογραφες βαζουμε ολοι και σκατα τιποτα δεν γινεται οστοσο που θα παει ρε θα πετυχουμε κατι δεν μπορει

καλημερα

manetarius είπε...

@σκώληξ
Καλημέεερααα!!!
Υ.Γ. Είμαι πολύ αισιόδοξη σήμερα!

bright Φω είπε...

ο άνθρωπος είναι άνθρωπος και μέσα και έξω και παραδίπλα...
και μια κοινωνία κρίνεται από το πως ασκεί εξουσία στους ασθενέστερους...
σιχαίνομαι τους διαχωρισμούς σε σωστούς και λάθους... πολλά λαμόγια-κακοποιοί είναι έξω...
και να χέσω τον όρο "σωφρονιστικό σύστημα" και να τον κάνω "σύστημα εξόντωσης και εξευτελισμού"...
γκρρρρ... τι κρίμα που δεν βρίζω, γιατί τώρα το έχω ανάγκη...

καλό βράδυ μανιτάριους

kostaslogh είπε...

Καλά κάναμε και το αναρτήσαμε ολόκληρο,
αφού αυτή η κίνηση έχει σαν δεύτερο στόχο
να αναδείξει την ανεπάρκεια τωνΜΜΕ
Φιλιάααα

kikop80 είπε...

OK!
εγώ είμαι ο 588!:))

manetarius είπε...

@Φω μου!
Έτσι είναι ακριβώς... μα γιατί δεν βρίζεις;;;

@Κώστα
ααα... κι εγώ δεν ήμουν σίγουρη αν έπρεπε να το αναρτήσω ολόκληρο..
Φιλάκια!

@κικοπ
αααα....έφτασε σε τέτοιο νούμερο;;; Εγώ νομίζω ήμουν η 68!!!!

kikop80 είπε...

Δεν και πολλά!!!
Λίγα αλλά καλά!

epikuros είπε...

Manetaraki μου καλημέρα.
Εδώ είμαι !
Φιλιά στον Λ.

Leviathan είπε...

oti kai an exei kanei kapoios prepei na tou feromaste an8ropina...se polla blogs diavasa sxetika..bravo!filia!

beth είπε...

σχώρα με αγαπημένη δε θέλω να σχολιάσω (ξανά) το θέμα αυτό. Αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει σιωπή απόλυτη στη τιβι και από την άλλη βουηξε ο τόπος στα μπλόγκς.!

Απλά να πω μια "σπέρα..." και να ρωτήσω γιατι με έβαλες στα παραισθησιογόνα? ε? ε?

Μουσαφιραίοι...