Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Κυριακή πρωί...

...με εφημερίδες και καφεδάκι, διαβάζω συνεντεύξεις πρώην κρατούμενων για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές. Ο καφές μου παγώνει στο φλιτζάνι όπως το αίμα στις φλέβες μου!
Στοιβαγμένοι σε κελιά 3Χ2, τρεις άνθρωποι με ανοιχτή τουαλέτα, τα μπάνια με μαύρο τσιμέντο και ζεστό νερό μισή ώρα το μεσημέρι για 400 άτομα. Για να πάρεις τηλέφωνο περιμένεις 2 ώρες στην ουρά και σου επιτρέπουν να μιλήσεις μόνο 2 λεπτά. Το φαγητό άθλιο, η πρέζα μες τα πόδια σου, μες το κελί σου ή το διπλανό. "Η ώρα πέρναγε μόνο με τα όνειρα μου" λέει ο Γιάννης, πρώην κρατούμενος.
"Το χειρότερο είναι το σύστημα που διαμορφώνει χαφιέδες. Έχοντας την απόλυτη εξουσία, ο διευθυντής θέλοντας να ελέγχει το σύνολο των κρατουμένων, έχει επιλέξει να ασκεί εξουσία μέσω των χαφιέδων. Παρέχοντας μερικά προνόμια, εξασφαλίζει διαθεσιμότητες με έναν μοναδικό σκοπό: να είναι η προέκταση του αφτιού και του ματιού του. Πράγμα που οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση της προσωπικότητας, που δεν διαφέρει σε τίποτα από τους κουκουλοφόρους της γερμανικής κατοχής." λέει ένας άλλος πρώην κρατούμενος, ο Χρήστος. Και συμπληρώνει:
"Ένας ψυχολόγος για 600 ασθενείς και 2 μόνιμοι ψυχίατροι. Το ποσοστό αυτοκτονιών είναι τρομερό και ακόμα μεγαλύτερο αυτό των αποπειρών που δεν τις μαθαίνει και κανείς.
Θα έπρεπε να δίνουν 20 χρόνια στους εκπροσώπους της πολιτείας που δεν φρόντισαν οι συνθήκες που διαμορφώνουν εγκληματίες, να έχουν διορθωθεί.
Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι συνθήκες της φυλακής είναι αυτές που δημιουργούν ένα τέρας; Ένα παιδί που φυλακίζεται στα 18 και απελευθερώνεται στα 28, είναι ένα τέρας. Θα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την κοινωνία και θα θέλει να τους κλείσει.
Ο περιορισμός της προσωπικής σου ελευθερίας είναι ένα ακραίο γεγονός που δικαιολογείται αν μένεις αποκλειστικά σ' αυτό. Περιορίζεις, προστατεύοντας την υπόλοιπη κοινωνία από μια εγκληματική δραστηριότητα. Από 'κει και πέρα, για να επιστρέψει αυτός ο συμπολίτης μας στην κοινωνία σωφρονισμένος, είσαι υποχρεωμένος να του συμπεριφερθείς με τρόπο ιατρικά σωστό και να μην προσβάλλεις την προσωπικότητα του. Εκείνο το σκούρο κομμάτι του εαυτού του, πρέπει να το απαλύνεις με χιλιάδες τρόπους, που δεν έχουν καμία σχέση με τις συμπεριφορές που υπάρχουν τώρα. Αλλιώς όταν θα βγει, θα είναι ολόκληρος κατράμι. Νιώθω ένοχος για όσα γίνονται εκεί και τα αγνοούσα!"
(σημ. Από το Έψιλον της προηγούμενης Κυριακής που τώρα κατάφερα να το διαβάσω..)
...είναι αδύνατο να γράψω όλα αυτά που διάβασα.. όσο για τα ναρκωτικά ..άφθονα, άλλωστε βοηθάνε και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.. ποιός μαστουρωμένος θα ξεσηκωθεί και θα αντιδράσει για τις μεσαιωνικές συνθήκες και τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ελλάδας;

"Ξεφτιλίσου, ταπεινώσου, σκύψε και δείξε μας" είναι η φράση των δεσμοφυλάκων που συνοδεύει την εισαγωγή όλων των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Λέει ο Βαγγέλης Πάλλης μέσα από τις φυλακές Χίου.




24 σχόλια:

apos είπε...

Και το κακό, Μανιταράκι, είναι ότι η «Πολιτεία» εντόπισε το πρόβλημα μόνο στο να απελευθερωθούν μερικές χιλιάδες κρατούμενοι.
Με αυτό τον τρόπο -εκτιμά- ότι λύνεται το πρόβλημα.
Μάλλον ο υπουργός θεωρεί ότι το πρόβλημα των φυλακών είναι απλά αριθμητικό. Για τα υπόλοιπα ζητήματα -όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος- «η κοινωνία δεν είναι ώριμη»...

KitsosMitsos είπε...

Τι άλλο να πει κανείς. Πραγματικά...

stella είπε...

να δεις ποσοι θα μπουν για χρεη προς το δημοσιο παλι!
και μου μιλανε για ανθρωπινα δικαιωματα.

Αntidrasex είπε...

Μια χαρά τα λές μανιταράκι...
Και για άλλη μια φορά η λύση δίνεται τσάτρα πάτρα...
Σίγουρα πάντως είναι μια πρώτη νίκη για τον αγώνα των κρατουμένων. Ας ελπίσουμε και ας βοηθήσουμε όταν έρθει η ώρα να πάρουν και τις επόμενες, και να μην τα ξεχάσουμε όπως όλα στη ζωή και την μπλογκόσφαιρα μόλις ξεφουσκώσουν.

manetarius είπε...

@Αpos
ναι, λίγα ψίχουλα για να ξεγελάσουν την "πείνα" τους... ελπίζοντας οτι όσοι μείνουν μέσα δεν θα συνεχίσουν τον αγώνα αργότερα!
Αυτό που μας έχουν αποδείξει οι Υπουργοί τόσα χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου, είναι οτι οι ίδιοι δεν είναι ώριμοι να δουν τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η κοινωνία!

@Κιτσομήτσο
πολλά είναι αυτά που μπορεί να πει κανείς αλλά ποιός τον ακούει!

@Στέλλα
αυτά που μας κλέβει το δημόσιο καθημερινά δεν τα υπολογίζουν μάλλον... σκατένιοι πολιτικοί και η δικαιοσύνη τους μαζί!

@αντιδρασεξ
ναι , τσάτρα πάτρα για να στολίσουμε το δέντρο μας πάλι στο Σύνταγμα και να απασχοληθούμε με τις γιορτές και την οικογενειακή γαλήνη...
Είναι ένα μέρος νίκης μη γελιόμαστε... πως θα είναι η ζωή τους τώρα μέσα; Λες οτι άλλαξε κάτι στη συμπεριφορά των ανθρωποφυλάκων αυτή τη στιγμή που μιλάμε ή μήπως στις συνθήκες διαβίωσης;
Ελπίζω και στον επόμενο αγώνα τους να υπάρξει ανάλογη κινητοποίηση και στη ζωή και στην μπλογκόσφαιρα! Τέτοιου είδους πράγματα δεν ξεφουσκώνουν έτσι απλά!
Καλό βράδυ :)

Skouliki είπε...

τι επιπεδο ..τι κρατος....

ελεος

Ανώνυμος είπε...

Κλασικα εικονογραφημενα(ασπρομαυρα)...
.........
Γιατι παλι ποστακι με φυλακες;
Σε περιμενουν;
Θυμα της κρισεως;
:P

Ανώνυμος είπε...

Βρε κορίτσι, μου έχουν ξεσηκωθεί τα εσώψυχα μου και έχουν γίνει ένα κουβάρι με όλα αυτά που γράφεις. Όχι βέβαια ότι δεν τα ξέρω, δεν τα γνωρίζω αλλά αυτό που με αηδιάζει είναι η αδιαφορία στα ανθρώπινα δικαιώματα και η υποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά στα μούτρα μας ρε γαμώτο. Υποτιμάνε την νοημοσύνη μας και μας δουλεύουνε κανονικά. Εγώ το ξέρεις είμαι υπέρ των πράξεων, πράξεις για βοήθεια και συμμετοχή στο πρόβλημα από όλους μας, όχι μόνο λόγια σαν και αυτούς. Ειδικά για τις μανάδες που μεγαλώνουν παιδιά μέσα σε εκείνα τα μπουντρούμια. Και για όλους βέβαια δεν το συζητώ.
Στο γράφω και στα δικά μου σχόλια, ήρθα χθες στο σπίτι σου και ψυχοπλακώθηκα. Είμαι εδώ όμως και υπογράφω και φωνάζω και προσπαθώ με τον δικό μου τρόπο και άμα λάχει θα πάρω και κανένα μάθημα από σένα και θα αρχίσω να χώνω τίποτα μπινελίκια δημοσίως και μπουνιές άμα χρειαστεί...
Όλοι μαζί μπορούμε...
Φιλιά πολλά

manetarius είπε...

@σκώληξ
...τι;;; κράτος;

@gio r
χαχααααα...όλους μας περιμένουν! :ρΡ

@mamaDalton
Έχω πάρει σβάρνα ότι αφορά φυλακές και το διαβάζω... για ενημέρωση σε κάτι που ποτέ δεν είχα βάλει το μυαλουδάκι μου να σκεφτεί!
Τα τελευταία χρόνια αρχίζω κι εγώ να νιώθω ένοχη για πράγματα που γίνονται γύρω μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν κάνω κάτι για να αλλάξουν. Τώρα προσπαθώ να κερδίσω τον χαμένο χρόνο σε ότι αφορά την κοινωνία και τα δικαιώματα των ανθρώπων που την αποτελούν.. Όχι δεν είμαι κανένας μάγκας επαναστάτης, κότα του κερατά είμαι, αλλά κάνω προσπάθειες να βγω από το βόλεμα μου ..
Φιλιά!

Skouliki είπε...

ειπα αγνωστη λεξη ε...χμμμ

patsiouri είπε...

Tο ίδιο με τη Στέλλα ήθελα να πω, πόσοι πρόκειται να μπουν στη φυλακή τους προσεχείς μήνες για χρέη στο Δημόσιο ή και γενικώς...

Κάποιοι από αυτούς θα είναι οι ίδιοι που σήμερα φωνάζουν

"Ας προσέχανε να μην πάνε φυλακή, εγώ τους φταίω τώρα και το Κράτος"???

Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να πάει κάποιος φυλακή τη σήμερον ημέρα, δυστυχώς...

Όσο για το σχέδιο της αποσυμφόρησης...είναι ξέρασμα.

Με την ίδια λογική, ας αρχίσουν να ξηλώνουν ασθενείς από τα νοσοκομεία να επιτύχουν κι'εκεί την αποσυμφόρηση...
Είμαστε με τα καλά μας???

Ελπίζω τα κελιά που αδειάζουν να τα αδειάζουν για να μπουν κάποτε μέσα αυτοί.
Που τους χρειάζεται.
Καθώς και όσοι θα μεταφερθούν από τα άλλα κελιά, εκείνα των Μοναστηριών...

Μα τι λέω, ευσεβείς πόθοι!

aKanonisti είπε...

Ζόρικα τα πράγματα... δυστυχώς....

Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι...

Ανώνυμος είπε...

ο apos και το patsiouri καλα τα ειπαν. Το προβλημα δεν ειναι αριθμητικο και η Ελληνικη δικαιοσυνη δεν ειναι ιδανικη.

αναμενω λυση....

manetarius είπε...

@σκώληξ
ναι βρε παιδί μου και που να κατεβάζω τον Μπαμπινιώτη απ' το ράφι;

@πατσιούρι
ναι σιγά μη μπούνε ποτέ αυτοί μέσα, που μας κατακλέβουν καθημερινά κι εμείς τους υπομένουμε και ενίοτε τους χαϊδεύουμε κιόλας...ΟΥΣΤ!

@αΚΑνΟνισΤΗ
..μμμ..τι έλεγε άραγε ο Κροπότ για το θέμα; :Ρ

@εξόφθαλμη
μακάρι να μην ήταν ιδανική η ελληνική δικαιοσύνη... φοβάμαι οτι είναι απλώς ανύπαρκτη!

wilma είπε...

Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Ασχολήθηκαν για λίγο τα ΜΜΕ με το θεμα και η απάντηση του υπουργού θυμίζει λίγο εκείνο το πικρό ανέκδοτο με τους Εβραίους και την αλλαγή εσωρούχων. Λύνουμε τα προβλήματά μας με το να βγάλουμε κόσμο έξω. Οι πιο άτυχοι την επόμενη φορά που θα ασχοληθούν τα ΜΜΕ μαζί μας. Για βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές ούτε λόγος. Σωφρονιστικό σύστημα από παράφρονες.

thamnos είπε...

ΑΠλά τα πράγματα και σύνθετα για τους αποδέκτες τους.
Το σύστημα σε μια ομάδα το κανονίζει ο προπονητής, μια απλή αλλαγή των λέξεων και φτάνεις έυκολα στο γαμημένο συμπέρασμα.
Ποιός είναι ο προπονητής? ΧΑΧΑΧΑ
Ποιό είναι το σύστημα? ΧΑΧΑΧΑ

Γιουρίαααα
Οπως φωνάζαμε πιτσιρίκια όταν κάναμε κατεβασία όλοι μαζί!!!

Τσιου

kostaslogh είπε...

είμαι σε άλλο μπλόγκ και το σέβομαι,κι ας
είναι και οικείο....άν πώ αυτά που μου έρχονται θα κοκκινίσει όλη η γειτονιά σου!
γιαυτό άσε καλύτερα...
γειά σου Μανιταράκι

manetarius είπε...

@wilma
αναρωτιέμαι μήπως είναι καλύτερα να αλλάξουν θέση οι φυλακισμένοι με τους 300 της Βουλής;

@Θάμνε
γιούριααααααααααααα....!!!
Που είναι μωρέ ο Αλέφαντος, που είναι ο ...Γκμόχ;

@Κώστα μου ..
...εδώ μέσα λέμε ότι μας καπνίσει!
Φωτιά στα κόκκινα!!!

TeddyBoy είπε...

Τιιι;
Δηλαδή η ζωή στις φυλακές δεν είναι τόσο απλή όσο εμφανίζεται στο πρίζον μπρέικ;
Φτου, από 'δω και μπρος θα βλέπω μόνο λοστ!~~~
(Το επίπεδο ευαισθητοποίησης του μέσου Έλληνα πολιτικού)!

manetarius είπε...

@teddy
..βρε, που ήσουν εσύ lost τόσο καιρό;
Τι εννοείς το επίπεδο του μέσου Έλληνα πολιτικού; Γιατί αν σκεφτώ ..χρουτσ..χρουτσ...οτι τόσο καιρό είσαι χαμένος και έχεις και επίπεδο ευαισθητοποίησης πολιτικού...χρουτσ..βρε...μήπως είσαι ο Καραμανλής;

bright Φω είπε...

δεν υπάρχει περίπτωση να "σωφρονιστεί" κανείς σε αυτές τις φυλακές
δεν υπάρχει πολιτική και κοινωνική βούληση για σωφρονισμό στις φυλακές
χαβούζες είναι όπου πετιούνται δυστυχώς ζωντανοί άνθρωποι για να βγουν μετά θηρία ή φαντάσματα

ντροπήήήήήή!!!!!
(είναι το λιγότερο που μπορώ να πω γιατί δεν βρίζω κιόλας, επειδή απλά δεν γουστάρω να βρίζω)

bright Φω είπε...

μανιτάριους μπλογκόφιλους, πέρασα για μια καλησπέρα αλλά παρασύρθηκα και την ξέχασα, λοιπόν

καλησπέέέέέρα!!!!!!!

manetarius είπε...

@Φω μου καλή ...
καταρχήν πρέπει να αρχίσεις να βρίζεις που και που...είναι καλή ψυχανάλυση. Εγώ σήμερα έβρισα έναν ταξιτζή και μια ηλίθια που άλλαζε συνέχεια γνώμη για του που θα παρκάρει και τελικά το άφησε μέσ' τη μέση και περίμενε οτι θα χώραγα να περάσω κιόλας! Αυτά για το βρίσιμο...
Όσο για τις φυλακές... τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή που τους κρεμούσανε με αλυσίδες στα μπουντρούμια και τους αφήναν να πεθάνουν... όχι, κάτι έχει αλλάξει... τώρα τους ξεφτιλίζουν κιόλας!

Καλησπέρα Φωλίτσα μου !!!!

kikop80 είπε...

Απορώ που βλέπετε τα προβλήματα!!!
Ολα είναι καλά!
Σωφρονιστικό σύστημα? Πρότυπο!
Υγεία? Όλα λειτουργούν!
Ασφάλεια? Απόλυτη!
Ψωμί? Άφθονο και φτηνό!
Παιδεία? Ιδανική!
Ελευθερία? Γιοτράζει σε λίες μέρες!!!

:(

Μουσαφιραίοι...